Defectul septal interventricular (DSV) este o malformatie congenitala ce consta intr-un orificiu in septul interventricular, creand o comunicare anormala intre cei doi ventriculi.

Inima are patru cavitati: doua camere inferioare, ventriculii drept si stang care au in principal functie de pompa si doua camere superioare, atriile care au in principal functie de admisie a sangelui. In circulatia normala, sangele venos (sarac in oxigen) se varsa in atriul drept de unde trece in ventriculul drept si mai departe este pompat in circulatia pulmonara, unde este oxigenat. De aici, sangele se varsa in atriul stang si mai departe in ventriculul stang de unde este pompat in circulatia sistemica. Cele doua jumatati ale inimii sunt separate prin septul interatrial, respectiv interventricular.

Pacientului cu defect septal interventricular are un orificiu care permit trecerea sangelui din ventriculul stang in ventriculul drept (pentru ca presiunea din ventriculul drept este mult mai mica decat presiunea din ventriculul stang, cu 25-30%). Afla mai multe detalii de la un cardiolog in Iasi. Aceasta duce la supraincarcarea circulatiei pulmonare si a atriului si ventriculului stang dar si la scaderea cantitatii de sange trimisa in circulatia sistemica. Aceste schimbari duc in timp, daca defectul interventricular mare nu a fost corectat, la modificari ireversibile mai ales in circulatia pulmonara.

Defectul poate fi localizat in diverse zone anatomice ale septului

Defectul poate fi localizat in diverse zone anatomice ale septului interventricular si poate avea dimensiuni diferite (mic, moderat si mare). Atat simptomele cat si atitudinea terapeutica depind de aceste trasaturi]

Defectul septal interventricular apare la circa 2-6 la o mie de nasteri si constituie circa 20% din malformatiile cardiace congenitale, fiind (dupa bicuspidia aortica) a doua ca frecventa. Defectul septal interventricular este o malformatie comuna in multe din sindroamele cromozomiale, desi 95% din pacientii cu DSV  nu au defecte cromozomiale. Diabetul zaharat la mama este este un factor de risc pentru DSV la copil. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune la un cabinet de cardiologie in Iasi.

Majoritatea cazurilor de defect septal interventricular sunt descoperite in primele saptamani de la nastere datorita suflului intens produs de curgerea turbulenta a sangelui prin defect si detectat de catre medic la auscultatia copilului. Aparitia simptomelor este determinata de dimensiunea si localizarea defectului.

Pacientii cu defect septal interventricular mare sau mediu pot prezenta simptome in primele saptamani de la nastere sau mai tarziu, daca nu au fost tratati. Sugarii prezinta accelerarea respiratiei, transpiratii, tahicardie in timpul alaptarii si incetinirea cresterii in greutate si a dezvoltarii fizice si, uneori, hepatomegalie

Contactati-ne        0332 104 350