glezna

Măsurători de indice gleznă braț la standarde superioare de precizie!

Aveți nevoie de măsurători de indice gleznă braț pentru evaluarea stării de sănătate a sistemului circulator? Centrul medical Cardiocenter din Iași vă pune la dispoziție investigații complete, la standarde superioare de precizie, astfel încât să vă puteți bucura de un diagnostic sigur și de un tratament prompt, personalizat conform nevoilor dvs.

Măsurarea de indice gleznă braț (IGB) este un test simplu, dar esențial pentru prevenția bolilor cardiace cu risc ridicat. Indicele gleznă braț ajută la monitorizarea circulației periferice și la diagnosticarea bolii arterelor periferice (îngustări sau blocaje la nivelul arterelor). Pe termen lung, aceasta poate determina apariția infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral, de aceea diagnosticarea, tratarea și monitorizarea bolii joacă un rol esențial în menținerea stării de sănătate.

Programați-vă acum pentru a vă măsura indicele gleznă braț!

Ce reprezintă indicele gleznă braț?

Indicele gleznă braț, prescurtat IGB sau ABI, reprezintă o măsurătoare care ajuta la evaluarea circulației de la picioare sau la urmărirea, în timp, a îmbunătățirii sau agravării acesteia.

Măsurarea de indice gleznă braț este un mod rapid, neinvaziv pentru a verifica riscul de a dezvolta boala arterelor periferice (BAP). Boala arterelor periferice este o afecțiune în care arterele la nivelul picioarelor sau brațelor sunt îngustate sau blocate. Persoanele diagnosticate cu boala arterelor periferice sunt predispuse la apariția unui atac de cord, accident vascular cerebral, a circulației deficitare, precum și la dureri de picioare.

Indicele gleznă braț rezultă prin împărțirea tensiunii arteriale măsurată la gleznă cu tensiunea arterială măsurată la brațul dvs. Efectuarea acestui indice gleznă braț se recomandă ca parte a unei evaluări mai complexe, compuse dintr-o serie de trei teste: IGB, ecografie vasculara carotidiana și ecografie abdominala, pentru a verifica existența de artere blocate sau îngustate.

Când este indicat să efectuați indicele gleznă braț?

Este indicat să efectuați o măsurătoare de indice gleznă braț (IGB) dacă aveți peste 45 de ani și prezentați oricare dintre acești factori de risc pentru BAP:

 • Fumător sau fost fumător;
 • Diabet;
 • Supraponderal (un indice de masă corporală de 25 sau mai mare);
 • Hipertensiune arterială;
 • Nivel ridicat de colesterol.

Dacă ați fost deja diagnosticat cu BAP, medicul poate recomanda un test de indice gleznă braț pentru a vedea dacă tratamentul este eficient sau dacă starea dvs. s-a înrăutățit. În schimb, dacă aveți deja simptome de BAP, specialistul vă poate sugera să efectuați un indice gleznă braț la efort, pentru a determina dacă simptomele sunt cauzate de BAP sau de alte afecțiuni. Într-un test indice gleznă braț de efort, sunteți rugat să mergeți pe o bandă de alergat sau să pedalați la un cicloergometru pentru o perioadă scurtă de timp, după care se efectuează măsurătorile.

Riscuri

Nu există riscuri fizice implicate într-un test de măsurare pentru indicele gleznă braț. Testul este nedureros și similar cu obținerea tensiunii arteriale luate într-o vizită de rutină la medicul dvs.

Puteți simți uneori disconfort atunci când manșeta aparatului de măsurare a tensiunii arteriale se umflă pe brațul și glezna dvs., dar acesta este temporar și dispare atunci când aerul este eliberat din manșetă.

Pregătire

În general, nu veți avea nevoie de o pregătire specială înainte de efectuarea unui indice gleznă braț. Totuși, este de dorit să purtați haine largi, confortabile, care permit tehnicianului plasarea cu ușurință a unui tensiometru pe gleznă și pe partea superioară a brațului.

Cum se efectuează indicele gleznă braț?

În timp ce sunteți întins pe patul de consultație, un tehnician măsoară tensiunea arterială în ambele brațe, folosind o manșetă gonflabilă. Apoi se măsoară tensiunea arterială în două artere de la nivelul gleznelor, utilizând manșeta gonflabilă și un dispozitiv cu ultrasunete Doppler portabil cu care medicul va apăsa pe piele. Dispozitivul Doppler folosește undele sonore pentru a produce sunete și va permite medicului să „audă” pulsul în arterele gleznei după ce manșeta este dezumflată.

Procedurile pentru efectuarea unui test de indice gleznă braț pot varia ușor, în funcție de preferințele medicului dvs. Testul indicelui gleznă braț ar trebui să dureze doar câteva minute. După evaluare, nu există măsuri de precauție speciale pe care să le urmați.

Ce informații furnizează indicele gleznă braț?

Un indice gleznă braț se obține împărțind tensiunea măsurată la glezna cu cea de la mână.
În funcție de numărul calculat de medic, indicele gleznă braț poate arăta:

 • Niciun blocaj (1.0 – 1.4). Un indice gleznă braț în acest interval sugerează că, probabil, nu aveți probleme la nivelul arterelor periferice. Dar dacă prezentați anumiți factori de risc, cum ar fi diabetul zaharat, fumatul sau un istoric familial de BAP, spuneți medicului dvs., astfel încât să continue să monitorizeze acest risc.
 • Limită (0.9 – 0.99). În cazul în care indicele gleznă braț este mai mic de 1.0, este posibil să aveți unele îngustări la nivelul arterelor din picior. Persoanele cu un indice gleznă braț de 0.9 sau mai mici pot avea un debut de BAP. Medicul poate monitoriza apoi starea dvs. mai îndeaproape.
 • Blocaj ușor (0.8 – 0.89). Un indice gleznă braț în acest interval arată că vă aflați în primele stadii ale BAP. Medicul dvs. vă poate sugera medicamente sau modificarea stilului de viață pentru a trata afecțiunea în stare de debut.
 • Blocaj moderat (0.5 – 0.79). Un IGB în acest interval arată că aveți un blocaj semnificativ. Poate că ați observat deja unele dureri în picioare sau fese în timpul exercițiilor fizice.
 • Blocaj sever (mai puțin de 0.5). În cazul în care indicele gleznă braț este în acest interval, arterele picioarelor sunt blocate în mod semnificativ și este posibil să aveți dureri în picioare, chiar în timp ce vă odihniți. Un IGB de mai puțin de 0.4 sugerează BAP severă.
 • Artere rigide (mai mult de 1.4). În cazul în care IGB este mai mare decât 1.4, acest lucru poate însemna că arterele sunt rigide și nu comprimă când manșeta tensiometrului este umflată. În acest caz, testarea pentru BAP se va face printr-un test cu ultrasunete sau printr-un test de index deget braț, în care presiunile de sânge din braț și din degetul mare de la picior sunt comparate.

Dacă efectuați indicele gleznă braț după efort fizic, intervalele de reper vor fi diferite. Medicul specialist vă va oferi toate informațiile necesare în timpul examinării.

În funcție de severitatea blocajului, medicul vă poate recomanda modificarea stilului de viață, precum și medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a trata BAP. Discutați cu medicul dvs. despre opțiunile pe care le aveți. Puteți, de asemenea, să aveți nevoie de teste imagistice suplimentare cu scopul de a verifica ce variantă de tratament este optimă.

Limitele IGB

Indicele gleznă braț nu se poate efectua corespunzător dacă prezentați un diabet zaharat sever dezechilibrat și artere calcifiate cu blocaj semnificativ. În schimb, medicul dvs. ar putea citi tensiunea arterială la degetul mare (index deget-braț), pentru a obține un rezultat precis de testare.

Solicitați o programare la Cardiocenter!

Echipa Cardiocenter vă așteaptă cu drag să treceți pragul clinicii noastre pentru efectuarea unei măsurători de indice gleză braț (IGB), dar și pentru alte tipuri de investigații necesare în depistarea și supravegherea evoluției bolilor de inimă: electrocardiogramă, ecocardiografie, monitorizare tensiune arterială, monitorizare Holter EKG, test de efort sau ecografie de stres.

Pentru informații suplimentare și programări, nu ezitați să ne contactați!