Faceți un test de efort la Cardiocenter!
Doriți să realizați un test de efort? La Cardiocenter, beneficiați de investigații complete pentru evaluarea sănătății cardiovasculare atât în stare de repaus, cât și prin expunere la efort.
Un test de efort este o investigație de bază, pe care vă recomandăm să o includeți în rutina dvs. anuală de analize. Pentru că examinează modul în care sistemul cardiovascular funcționează în condiții de stres, un ekg de efort poate dezvălui afecțiuni cardiace ascunse, care nu prezintă manifestări în timpul investigațiilor clinice și paraclinice realizate în stare de repaus.
Totodată, efectuarea unui test efort este necesară ca investigație în medicina sportivă, pentru testarea nivelului de rezistență al organismului, dar și ca etapă de monitorizare în recuperarea pacienților cu intervenții pe cord. Acest EKG efort oferă informații complete despre activitatea electrică a inimii în timpul efortului, despre tensiunea arterială și calitatea respirației.
La Cardiocenter oferim asistență medicală la standard de excelență, punând la dispoziția pacienților noștri cele mai performante tehnologii de diagnosticare și tratament, precum și o echipă competentă, cu experiență internațională în domeniu. Vă așteptăm cu drag în clinica noastră pentru a vă bucura de cele mai optime soluții pentru sănătatea inimii dvs.!
Programați-vă acum la un test de efort! Pentru informații suplimentare și detalii despre test de efort preț, nu ezitați să ne contactați!
Ce reprezintă un test efort?
Un EKG de efort oferă informații privind funcționarea inimii în timpul exercițiului fizic și presupune să pedalați pe o bicicletă, timp în care se monitorizează electrocardiograma și tensiunea arterială. Este utilizat pentru evaluarea capacității de efort în medicina sportivă, reabilitare, în diagnosticul și aprecierea severității cardiopatiei ischemice, precum și în evaluarea pacienților ce au suferit intervenții pe cord (angioplastie, by-pass aorto-coronarian).
Un test efort are două componente: metoda de provocare a stresului și metoda de evidențiere și evaluare a efectelor acestuia asupra aparatului cardiovascular. Un EKG de efort este rezultatul asocierii dintre cel mai „fiziologic” mod de provocare al stresului – efortul fizic și cea mai accesibilă metodă de depistare a efectului efortului asupra cordului – electrocardiograma.
Când este indicat să efectuați un test de efort?
Nu știți când este indicat să faceți un test efort? Specialiștii Cardiocenter vă recomandă să vă prezentați la un EKG de efort dacă:
- Prezentați următoarele tipuri de simptome: dureri în piept, respirație dificilă la efort, palpitații, sugerând o boala cardiacă ischemică;
- Apartineți unui grup cu risc cardiovascular mediu sau înalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli), chiar dacă nu aveți simptome;
- Urmați un tratament pentru o boală cardiovasculară cunoscută și medicul dorește o evaluare a tratamentului sau a capacității funcționale;
- Sunteți sau urmează să fiți inclus într-un program de recuperare medicală;
- Sunteți bărbat și aveți peste 40 de ani sau femeie având peste 50 de ani și intenționați să începeți un program regulat de exerciții fizice. Aceste limite de vârstă pot fi și chiar este indicat să fie mai joase pentru cei cu un stil de viață sedentar, cu factori de risc cardiovascular prezenți sau cu antecedente familiale de boală cardiacă;
- Trebuie să efectuați o intervenție chirurgicală sau doriți să începeți un program de exerciții fizice, în cazul în care sunteți o persoană cu risc crescut de boli de inimă;
- Sunteți sportiv amator sau de performanță și doriți să vi se evalueze capacitatea funcțională sau să depistați situații în care efortul ar putea fi periculos pentru sănătate (de exemplu, modificări ECG limită sau potențial patologice).
Pregătire
Înaintea efectuarii unui test efort EKG, este obligatoriu un consult cardiologic și efectuarea unei electrocardiograme de repaus pentru a se exclude fie o afecțiune cardiovasculară acută, care să contraindice testarea, fie o boală cardiaca preexistenta, ignorată, care să se agraveze la efort. Totodată, vi se vor explica etapele de desfășurare a testului și veți fi rugat să semnați un formular de consimțământ.
Un test de efort se poate efectua în orice moment al zilei. Este necesară eliminarea pilozitatii excesive toracice în vederea explorării, acest lucru ajutând la menținerea electrozilor lipiți de piele. Se recomandă ca pacienții să fie îmbrăcați și încălțați comod, deoarece urmează să depună un efort fizic moderat.
Precauții
Dacă urmează să efectuați un test de efort, este recomandat să-i comunicați medicului dvs. dacă:
- luați orice fel de medicamente, inclusiv medicamente pentru disfuncții erectile precum Viagra;
- sunteți alergic la orice fel de medicamente, inclusiv anestezice;
- aveți probleme de coagulare sau luați anticoagulante;
- aveți probleme articulare și nu puteți face efort fizic;
- sunteți însărcinată.
Există, de asemenea, câteva condiții care trebuie îndeplinite înaintea efectuării unui test de efort:
- Este contraindicată efectuarea unui EKG de efort la mai puțin de 2-3 săptămâni de la debutul unei viroze (răceală, guturai, gripă); aceste afecțiuni pot determina o afectare inflamatorie a inimii ascunsă în repaus, care în timpul sau după efort să ducă la apariția unor tulburări severe de ritm cardiac sau a insuficienței cardiace acute;
- Un test efort va fi efectuat la cel puțin 3 ore de la ultima masă (dar mâncați cu câteva ore anterior testării pentru a evita hipoglicemia);
- Cafeaua, băuturile care conțin cofeină sau „energizante”, dar și alcoolul sunt în principiu contraindicate în ziua testului;
- Nu se va fuma cu cel puțin 2 ore înainte și după efectuarea testului;
- Medicamentele de uz cardiologic care pot influența semnificativ testul de efort, în special betablocantele. Acestea pot fi oprite cu 2-3 zile înainte sau cel puțin în dimineața efectuării testului. Recomandarea de oprire cu câteva zile înainte este valabilă și pentru digoxin (modificările se vor efectua de către medic particularizate la boala și tratamentul dvs.).
Cum se efectuează un test de efort?
Un EKG de efort constă în efectuarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescător, sub monitorizarea permanentă a electrocardiogramei, tensiunii arteriale și, uneori, a altor parametri cum ar fi saturația în oxigen a sângelui etc.
În principal, un test efort se realizeaza în 2 moduri – la cicloergometru și la covor rulant. În cabinetul nostru este utilizat un cicloergometru. Durata unui test de efort este, potrivit protocoalelor actuale, de 15-30 minute (testarea efectivă, dar alocați cel puțin o oră pentru întreaga examinare, astfel încât să includeți și pregătirea prealabilă), rar mai mult. Aceasta deoarece se consideră că la atingerea unui prag de 85-90% din nivelul maxim individual calculat, pacientul are o capacitate funcțională normală, iar dacă pâna la acest prag nu apar modificari ECG sugestive sau simptome care să limiteze efortul se exclude, în principiu, o boala cardiovasculara semnificativă hemodinamic.
Un test de efort începe prin măsurarea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. De asemenea, se efectuează o electrocardiogramă de repaus. Apoi se aplică pe corp șase până la doisprezece electrozi, care sunt conectați la un aparat EKG și la un calculator. Acesta monitorizează și înregistrează activitatea electrică a cordului (electrozii s-ar putea să fie reci atunci când vor fi lipiți de piele; dacă sunteți o persoana cu pilozitate excesivă, zonele unde vor fi așezați electrozii vor fi rase). Pe brațul pacientului se va aplica o manșetă pentru măsurarea tensiunii arteriale în timpul testarii. Manșonul de pe braț cu care vi se va lua tensiunea arterială va fi umflat o dată la câteva minute, putând să dea o ușoară senzație de strângere la nivelul la care este aplicat.
Pacientul testat va trebui să pedaleze pe o bicicletă asemănătoare cu cea obișnuită (trebuie să mențineți o viteză constantă de pedalare), urmând un anumit protocol, care presupune creșterea în trepte a rezistenței la pedalat, fiecare treaptă a câte 30W, având o durată de 3 minute. În mod obișnuit, într-un test efort se utilizează 3 trepte sau atingerea unei frecvențe cardiace maxime. La sfârşitul fiecărei trepte de efort, se măsoară frecvenţa cardiacă, tensiunea arteriala şi se înregistrează un traseu ECG.
În timpul exercițiului fizic s-ar putea să vă confruntați cu ușoare crampe musculare, să vă simțiți amețit, obosit, să vi se usuce gura și să transpirați. S-ar putea, de asemenea, să simțiți și o durere în piept, caz în care trebui să alertați medicul.
Un EKG de efort se oprește la inițiativa medicului cardiolog care asistă testul sau la dorința pacientului, la apariția unor simptome sugestive (durere anginoasă, vertij, dispnee), la scăderea sau creșterea excesivă a tensiunii arteriale sau a frecvenței cardiace, la apariția tulburărilor de ritm cardiac, la apariția unor modificări ECG sugestive pentru ischemie miocardică sau la atingerea frecvenței cardiace ținta care, de cele mai multe ori, este frecvența maximală (egală cu 220 – vârsta în ani). La atingerea a mai puțin de 85-90% din această valoare, în absența altor criterii, un test de efort este neconcludent pentru depistarea ischemiei miocardice.
După acest EKG de efort:
- electrozii sunt îndepărtați și veți putea să vă întindeți și să vă odihniți;
- vi se va lua tensiunea arterială la fiecare 5-10 minute;
- nu faceți baie sau dus fierbinte cel puțin o ora dupa test, apa fierbinte vă poate face să amețiți sau să leșinați.
Limitele unui test de efort
Un test efort poate avea o valoare limitată în următoarele situații:
- dacă sunteți sub tratament cronic cu digoxin;
- dacă sunteți purtător de stimulator cardiac sau prezentați diferite anomalii pe electrocardiograma de repaus: bloc major de ramură stângă, hipertrofie ventriculară stângă, sindroame de preexcitație (tip Wolff-Parkinson-White) sau subdenivelare de segment ST mai mare de 1 mm.
Este contraindicat să efectuați un test de efort dacă sunteți diagnosticat cu:
- infarct miocardic acut sau alte sindroame coronariene acute în primele 48 de ore;
- ritmuri cardiace foarte lente sau foarte rapide precum și valori ale tensiunii arteriale necontrolate terapeutic;
- embolie pulmonară acută;
- miocardită sau pericardită acute;
- disecție acută sau cronică de aorta;
- stenoză aortică strânsă;
- insuficiență cardiacă decompensată, cu fenomene congestive prezente;
- boli cardiace rare care se manifestă prin tulburări de ritm cardiac, în special ventriculare, care prezintă un risc crescut de moarte aritmică (displazia aritmogenă de ventricul drept, tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminică);
- dizabilitate fizică, senzorială sau mentală, care împiedică fie o buna colaborare medic-pacient, fie efectuarea în condiții de siguranță a testului.
Evident, aceasta enumerare este exhaustivă, nu exclusivă, iar aprecierea potențialelor contraindicații se face individualizat, pentru fiecare pacient în parte.
Un EKG de efort poate avea o serie de complicații cardiace sau non-cardiace. Acestea sunt rar întâlnite în practica curentă. Analiza unui număr foarte mare de teste, pe pacienți neselecționați, a arătat o mortalitate de 0,5 la 10.000 de teste efectuate. Complicațiile cardiace, întâlnite cu o frecvență de 2,3-4,8‱, sunt reprezentate de:
- hipotensiune arterială;
- insuficiență cardiacă acută;
- ritmuri cardiace rare (în special când cauza este boala cardiacă ischemică);
- tahiaritmii ventriculare;
- sindroame coronariene acute.
Oricare din aceste complicații este o indicație de oprire imediată a testului și de instituire a tratamentului adecvat, inclusiv defibrilare electrică sau alte manevre de resuscitare. Au mai fost citate și hipotensiune sau lipotimii postefort, de regulă, prin mecanism vagal. Cât despre complicațiile non-cardiace, sunt descrise durerile musculo-ligamentare sau articulare. De multe ori, cauza de oprire a testului la pacienții cu condiție fizică redusă este starea de oboseală, care, uneori, poate persistă mai multe zile după un test de efort.
Vă așteptăm la Cardiocenter pentru efectuarea unui test de efort! Pentru detalii despre test de efort preț și programări, nu ezitați să ne contactați!