Ecografia de stres la cardiocenter cardiologie Iași

Efectuați o ecografie de stres în cadrul Cardiocenter!

Aveți nevoie de o ecografie de stres? În cadrul Cardiocenter, beneficiați de investigații imagistice de înaltă calitate, ideale pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiovasculare cu simptomatologii depistabile doar în condiții de efort.

O ecografie de stres este un instrument excelent în evaluarea performanței mușchiului miocardic în procesul de pompare a sângelui. Spre deosebire de varianta unei ecocardiografii clasice, aceasta poate identifica mai ușor deficiențele de flux sanguin la nivelul inimii, blocajul arterelor neprezentând, de cele mai multe ori, manifestări evidente în timpul investigațiilor la repaus.

Centrul medical Cardiocenter pune la dispoziția pacienților săi investigații imagistice de înaltă precizie, efectuate cu echipamente de ultimă tehnologie, sub supravegherea unor medici competenți, cu pregătire la nivel internațional, astfel încât dvs. să beneficiați de un diagnostic sigur și rapid. Cu o experiență vastă în diagnosticarea, tratarea și prevenția afecțiunilor cardiovasculare, echipa noastră este pregătită să vă ofere servicii medicale la standard de excelență!

Vă invităm să treceți pragul clinicii noastre pentru a vă asigura că inima dvs. este sănătoasă și în siguranță! Fie că aveți nevoie de o ecografie de stres, fie că vă doriți să efectuați alte investigații de specialitate, ajutorul specialiștilor noștri este doar la un pas distanță! Programați-vă acum!

Ce reprezinta ecocardiografia de stres?

Ecocardiografia de stres este o investigație medicală ce folosește imagistica cu ultrasunete pentru a arăta cât de bine pompează sânge mușchiul inimii în organismul dvs. Acesta este folosit în principal pentru a detecta o reducere a fluxului sanguin la nivelul inimii – boala coronariană.

Pacienții care se confruntă cu blocaje ale arterelor coronare pot avea simptome minime sau inexistente în stare de repaus. Cu toate acestea, simptomele și semnele bolilor de inimă pot fi demascate prin efectuarea de exercițiu fizic. În timpul acestuia, arterele coronare sănătoase se dilată, dezvoltând un canal mai deschis decât o artera cu un blocaj.

Această dilatare inegală face ca mai mult sânge să fie adus la mușchiului inimii de o artera normală. În contrast, artere reduse în calibre determină un flux redus la zona aceasta de distribuție. Acest flux redus face ca celulele musculare implicate să „moară de foame” în timpul exercițiilor fizice. „Înfometarea” poate produce simptome (cum ar fi disconfort toracic sau dificultăți de respirație necorespunzătoare), anomalii EKG și circulația redusă a muschiului inimii. Aceasta din urmă poate fi recunoscută prin examinarea mișcării pereților ventriculului stâng (camera de pompare majoră a inimii) printr-o ecografie de stres.

Când este indicat să efectuați o ecografie de stres?

Este indicat să faceți ecocardiografia de stres în următoarele situații:

  • Vă confruntați cu simptome de tipul: dureri în piept, respirație dificilă la efort, palpitații, sugerând o boală cardiacă ischemică;
  • Faceți parte dintr-un grup cu risc cardiovascular mediu sau înalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli), chiar dacă nu prezentați simptome;
  • Urmați un tratament pentru o boală cardiovasculară cunoscută și medicul dorește o evaluare a tratamentului sau a capacității funcționale;
  • Urmează să efectuați o intervenție chirurgicală sau doriți să începeți un program de exerciții fizice, în cazul în care sunteți la risc crescut de boli cardiovasculare;
  • Sunteți sau urmează să fiți inclus într-un program de recuperare medicală.

Rezultatele acestui test de stres pot ajuta medicul dvs. să:

  • determine eficiența tratamentului de inimă și să efectueze unele modificări, dacă este necesar;
  • determine cât de bine pompează sânge inima dvs.;
  • diagnosticheze boala coronariană;
  • verifice dacă inima dvs. este mărită.

Pregătirea pentru o ecografie de stres

Ecocardiografia de stres implică, în primul rând, efectuarea unui consult cardiologic, a unei electrocardiograme de repaus și a unei ecocardiografii transtoracice pentru a se exclude fie o afecțiune cardiovasculară acută, care să contraindice o ecografie de stres, fie o boală cardiacă preexistentă, ignorată, care să se agraveze la efort.

Ecocardiografia de stres poate fi realizată în orice moment al zilei. Înainte de procedură, se recomandă eliminarea pilozității toracice excesive, astfel încât electrozii să poată rămâne lipiți pe pielea pacientului. Întrucât urmează să depuneți un efort fizic moderat, recomandăm purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte comode.

Ca parte a pregătirii pentru o ecografie de stres, vi se vor prezenta etapele de desfășurare a testului, urmând să semnați un formular de consimțământ.

Precauții

Pentru a evita eventualele riscuri, vă recomandăm să avertizați medicul care asistă ecocardiografia de stres dacă:

  • urmați orice fel de medicamentație, inclusiv dacă administrați medicamente pentru disfuncții erectile precum Viagra;
  • prezentații alergii la orice fel de medicamente, inclusiv anestezice;
  • vă confruntați cu probleme de coagulare a sângelui sau luați anticoagulante;
  • vă confruntați cu probleme articulare și nu puteți face efort fizic;
  • sunteți însărcinată.

De asemenea, există câteva condiții care trebuie îndeplinite înainte de ecocardiografia de stres:

  • Nu puteți efectua o ecografie de stres la mai puțin de 2-3 săptămâni de la debutul unei viroze (răceală, guturai, gripă); ea poate determina un efect inflamatoriu asupra inimii, ascuns în repaus, care în timpul sau după efort să determine apariția unor tulburări severe de ritm cardiac sau a insuficienței cardiace acute;
  • Orice ecografie de stres va fi efectuată la cel puțin 3 ore de la ultima masă (este indicat să vă alimentați corespunzător cu câteva ore înainte pentru a evita hipoglicemia);
  • Consumul de cafea, băuturi pe bază de cofeină/ „energizante” sau alcool trebuie evitate în ziua testului;
  • Nu se va fuma cu cel puțin 2 ore înainte și după ecocardiografia de stres;
  • Medicamentele de uz cardiologic, care pot influența semnificativ testul de efort, în special betablocantele sau cele pe bază de dioxin, pot fi oprite cu 2-3 zile înainte sau cel puțin în dimineața efectuării testului.

Desigur, recomandările pot să difere de la pacient, la pacient, în funcție de tratamente și patologii.

Cum se efectuează ecocardiografia de stres?

O ecografie de stres consta în efectuarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescător, sub monitorizarea permanentă a electrocardiogramei, tensiunii arteriale și a imaginii ecocardiografice (analiza structurii şi a funcţiei cordului cu ajutorul ultrasunetelor).

O ecografie de stres se realizează cu ajutorul unui cicloergometru special. Durata unei ecocardiografii este, potrivit protocoalelor actuale, de 15-30 minute (cu o marjă de până la o oră pentru a include și pregătirea prealabilă). Este recunoscut la nivel general că, la atingerea unui prag de 85-90% din nivelul maxim individual calculat, pacientul prezintă o capacitate funcțională în parametrii normali. Dacă până la acest nivel nu apar modificări EKG și ecografice sugestive, precum și simptome care să limiteze efortul, se exclude, în principiu, o boala cardiovasculară semnificativă hemodinamic.

O ecografie de stres debutează cu măsurarea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. Totodată, se realizează o electrocardiogramă de repaus și o ecocardiografie transtoracica. După aceea, se aplică pe corp un număr de 6-12 electrozi conectați la un aparat EKG și la un calculator, ce monitorizează și înregistrează activitatea electrică a cordului. Pe brațul pacientului se va aplica o manșetă pentru monitorizarea tensiunii arteriale în timpul testarii. Mansonul de pe brat cu care vi se va lua tensiunea arteriala va fi umflat o data la cateva minute, putand sa dea o usoara senzatie de strangere la nivelul la care este aplicat.

Pacientul testat va trebui să pedaleze pe o bicicletă asemănătoare cu cea obișnuită, menținând o viteză constantă de pedalare, după un anumit protocol, care presupune creșterea în trepte a rezistenței la pedalat, fiecare treaptă a câte 30W ( pe o durată de 3 minute). În mod obișnuit, într-un test efort se utilizează 3 trepte sau atingerea unei frecvențe cardiace maxime. La sfârşitul fiecărei trepte de efort, se măsoară frecvenţa cardiacă, tensiunea arteriala şi se înregistrează un traseu EKG și, concomitent, se face achiziția de imaginilor ecocardiografice. Imaginile vor arăta dacă există părți ale mușchiului inimii care nu funcționează în parametrii optimi, semn că nu primesc suficient sânge sau oxigen din cauza arterelor îngustate sau blocate.

În timpul exercitiului fizic, s-ar putea să apară crampe musculare, amețeli, oboseală, senzație de gură uscată și transpirație. Un alt simptom posibil este durerea în piept, situație în care trebui să alertat de urgență medicul.

O ecografie de stres se oprește la inițiativa medicului cardiolog care monitorizează testul sau la dorința pacientului, în momentul manifestării unor simptome sugestive (durere anginoasă, vertij, dispnee), la fluctuațiile excesive ale tensiunii arteriale sau ale frecvenței cardiace, la apariția tulburărilor de ritm cardiac, la apariția unor modificări EKG sugestive pentru ischemie miocardică sau la atingerea frecvenței cardiace ținta care, de cele mai multe ori, este frecvența maximală (egală cu 220 – vârsta în ani). La un prag de mai puțin de 85-90% din această valoare, în absența altor criterii, ecocardiografia de stres este neconcludentă pentru depistarea ischemiei miocardice.

După ecocardiografia de stres:

  • electrozii sunt indepartati, iar dvs. vă veți putea întinde și odihni;
  • medicul va măsura tensiunea arterială la fiecare 5-10 minute;
  • sunt contraindicate băile/ dușurile fierbinți pentru cel puțin o oră după test. Temperatura crescută a apei poate cauza amețeli sau chiar leșinuri.

Ecocardiografia de stres – Limite

Sunt determinate de limitele achizitiei electrocardiogramei în timpul efortului în cazul în care:

  • vă aflați sub tratament cronic cu digoxin;
  • sunteți purtător de stimulator cardiac sau prezentați diferite anomalii pe electrocardiograma de repaus: bloc major de ramură stângă, hipertrofie ventriculară stângă, sindroame de preexcitație (tip Wolff-Parkinson-White) sau subdenivelare de segment ST mai mare de 1 mm.
  • exista anomalii locale ale toracelui (obezitate, sâni mari, afecțiuni pulmonare cronice ca emfizemul).

Este contraindicat să efectuați o ecografie de stres dacă sunteți diagnosticat cu:

  • infarct miocardic acut sau alte sindroame coronariene acute în primele 48 de ore;
  • ritmuri cardiace foarte lente sau foarte rapide, precum și valori ale tensiunii arteriale necontrolate terapeutic;
  • embolie pulmonară acută;
  • miocardită sau pericardită acute;
  • disecție acută sau cronică de aortă;
  • stenoză aortică strânsă;
  • insuficiență cardiacă decompensată, cu fenomene congestive prezente;
  • boli cardiace rare care se manifestă prin tulburări de ritm cardiac, în special ventriculare, care prezintă un risc crescut de moarte aritmică (displazia aritmogenă de ventricul drept, tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminică);
  • dizabilitate fizică, senzorială sau mentală, care împiedică fie o bună colaborare medic-pacient, fie efectuarea în condiții de siguranță a testului.

Evident, aceasta enumerare este exhaustiva nu exclusiva, iar aprecierea potentialelor contraindicatii se face individualizat pentru fiecare pacient în parte.

Ecocardiografia de stres poate avea o serie de complicații cardiace sau non-cardiace care sunt legate de efectuarea efortului fizic (ecografia nu prezintă niciun risc, nu este invazivă, nu este dureroasă și poate fi repetată fără griji de câte ori este nevoie). Acestea sunt rar întâlnite în practica curentă, însă, conform studiilor de specialitate, pacienții se pot confrunta cu:

Complicații cardiace, întâlnite cu o frecvență de 2,3-4,8‱:

  • hipotensiune arterială;
  • insuficiență cardiacă acută;
  • ritmuri cardiace rare (în special în condițiile unei boli cardiace ischemice)
  • tahiaritmii ventriculare;
  • sindroame coronariene acute.

Toate aceste complicații prezintă o indicație de oprire imediată pentru o ecografie de stres, precum și de instituire a unui tratament adecvat, inclusiv manevre de resuscitare.

Complicatii non-cardiace:

  • dureri musculoligamentare;
  • dureri articulare.

O cauză frecventă a opririi evaluării atunci când vorbim despre pacienții cu o condiție fizică redusă este starea de oboseală. Aceasta poate persista multe zile după ecocardiografia de stres.

Vă așteptăm la Cardiocenter pentru o ecografie de stres! Contactați-ne pentru o programare!