Monitorizare Holter EKG

Monitorizarea Holter ECG permite înregistrarea electrocardiogramei pe o perioadă de timp stabilită (24 – 48 ore), oferind informații despre activitatea electrică a inimii pentru un timp mai îndelungat decât ECG-ul simplu.

Ce reprezintă o monitorizare Holter EKG?

Deseori, la electrocardiograma de repaus, atunci când o efectuaţi în cabinetul medicului cardiolog, nu se pot observa toate dereglările de activitate ale inimii. Iată de ce medicul, pentru a indica, într-adevăr, un tratament corect, apelează şi la monitorizarea Holter inimă. Această monitorizare Holter EKG permite înregistrarea activităţii electrice a inimii pentru un timp mai îndelungat decât EKG-ul simplu.

Când este necesar să efectuați o monitorizare Holter EKG?

Monitorizarea Holter se realizează la recomandarea medicului specialist, atunci când pacientul se confruntă cu anumite simptome, precum palpitațiile și pierderile de de cunoştinţă (sincope), această investigație având o eficientă crescută în:

  • Diagnosticarea şi evaluarea severităţii aritmiilor cardiace şi a tulburărilor de conducere – Aritmiile şi tulburările de conducere pot fi permanente şi atunci vor fi evidenţiate cu ajutorul unei electrocardiograme obişnuite. Când aceste tulburări sunt intermitente însă, ele nu sunt surprinse în timpul unei electrocardiograme clasice, ci pot fi evidențiate doar prin monitorizarea Holter;
  • Diagnosticarea ischemiei silenţioase – ischemie care produce modificări electrocardiografice, dar nu este însoţită de durere;
  • În absenţa simptomelor, în monitorizarea anumitor boli cu risc crescut de aritmii sau pentru evaluarea eficienţei tratamentului antiaritmic.

Pregătirea efectuării monitorizării

În timpul unei examinări prin monitorizare Holter EKG, este indicat să purtați haine lejere, de tipul unei cămăși sau bluze cu nasturi în față. Totodată, este necesara eliminarea pilozitatii toracice în vederea menținerii electrozilor lipiți de piele. Pe lângă aceste mențiuni, nu există nicio pregătire specială pentru acest test. Puteți consuma alimente și băuturi atât înainte, cât și pe parcursul acestei monitorizări Holter inimă, iar dacă urmaţi un anumit tratament pentru boala de inimă de care suferiţi, nu este necesar să întrerupeţi medicaţia.

Cum se realizează o monitorizare Holter EKG?

Monitorizarea Holter începe prin lipirea a câtorva electrozi (mici discuri adezive de plastic) pe pieptul pacientului, aceștia fiind conectați prin cabluri de un aparat mic, ușor, numit aparat Holter (asemanator ca dimensiuni cu un MP3 player, deci poate fi purtat la curea sau în buzunar cu ușurință). Înregistrarea cu acest Holter inimă se realizează pe o perioadă 24 sau 48 de ore, în funcție de recomandarea medicului specialist.

Montarea aparatului pe pacient durează aproximativ 5-10 minute, urmând ca persoana ce are Holterul să nu îl îndepărteze (nici măcar în somn) până a doua zi (în cazul unui Holter inimă pe 24 de ore) sau a treia zi (pentru un Holter inimă pe 48 de ore). Totodată, este important ca aparatul să nu cadă sau să se ude, deci pacientul trebuie să evite băile/dușurile în această perioadă.

După terminarea intervalului de înregistrare, pacientul aduce aparatul pentru a se analiza traseul EKG, analiză ce poate dura de la 30 la 60 de minute, în funcție de calitatea înregistrării și de gravitatea și frecvența problemelor ce apar pe EKG. Medicul are nevoie de acest timp pentru a examina cu atenție tot traseul înregistrat, așa încât niciun eveniment să nu fie trecut cu vederea. După analiză, medicul discută cu pacientul despre aspectul înregistrării și stabilesc de comun acord cursul terapeutic ce urmează să fie aplicat.

Pentru a vă asigura că înregistrarea va avea o calitate cât mai bună, este important să evitați, în intervalul de monitorizare Holter EKG, mișcările foarte ample cu brațele, activitățile sportive sau orice alte activități intens solicitante pentru mușchi. În caz contrar, electrozii vor capta activitatea electrică a mușchilor toracelui și brațelor, iar imaginea cordului nu poate fi distinsă corect pe întreaga durata a acestor activități.

Pentru ca înregistrarea să fie relevantă însă, în timp ce purtați un Holter inimă, continuați să vă desfășurați activitățile obișnuite. Vi se va cere să țineti un jurnal în care să notați activitățile dvs., medicamentele folosite, precum și simptomele apărute în perioada de monitorizare Holter EKG.

Câteva exemple de activități sunt :

  • mersul pe jos;
  • urcatul scarilor;
  • exercițiile fizice ușoare;
  • activitatea sexuală.

De asemenea, trebuie să includeți:

  • mâncatul și băutul;
  • medicamentele luate;
  • perioadele de stres.

Notați orice fel de simptome aveți și momentul în care le aveți. Următoarele simptomele sunt importante pentru a fi înregistrate:

  • durere în piept sau disconfort;
  • orice altă durere;
  • dificultăți de respirație;
  • amețeli sau stare de confuzie;
  • leșin;
  • palpitațiii ale inimii (accelerare sau discontinuități ale bătăilor de inimă);
  • oboseală
  • greață.

Precauții

În intervalul de monitorizare Holter EKG, este important să păstrați monitorul aparatului uscat:

  • Nu faceți duș sau baie până când acel Holter inimă nu este scos;
  • Puteți, în schimb, să vă ștergeți cu buretele umed, dar aveți grijă să nu se ude monitorul!
  • Atenție! Nu deconectați firele sau electrozii de la dispozitivul Holter! Acest lucru va întrerupe înregistrarea.

De asemenea, trebuie menționat că anumite lucruri pot interfera cu înregistrarea monitorului Holter ducând la alterarea rezultatului final. În timp ce purtați un Holter inimă, evitați așadar:

  • apropierea de magneți;
  • detectoarele de metal;
  • paturile electrice;
  • onele de înaltă tensiune.

Beneficiați de o monitorizare Holter EKG de înaltă precizie!

Vă confruntați cu palpitații, amețeli sau pierderi de cunoștință? O monitorizare Holter EKG este cea mai potrivită soluție pentru a determina cauza exactă a acestor simptome!

Oferind servicii la standard de excență în cardiologie, centrul medical Cardiocenter vine în întâmpinarea pacienților cu seturi de investigații complete pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare! Printre acestea, se numără și examinarea prin monitorizare Holter EKG, o electrocardiogramă ce înregistrează continuu activitatea inimii pe o perioadă determinată de 24-48 h.

Vă așteptăm cu drag la Cardiocenter!

La fel ca examinarea prin monitorizare Holter Ekg, toate seturile de investigații pe care le realizăm în cadrul Cardiocenter sunt efectuate cu ajutorul unor echipamente medicale performante, de ultimă tehnologie, și sub supravegherea unor specialiști competenți, cu experiență la nivel internațional.

Alături de noi beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, dintr-un spectru larg de domenii: cardiologie pediatrică, cardiologie adulți, endocrinologie, pneumologie, alergologie și medicină sportivă.

Vă invităm cu drag să treceți pragul centrului nostru medical!