Este un test neinvaziv ce detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a inimii; evalueaza simptomele si semnele ce pot indica probleme cardiace.

Electrocardiograma EKG_ECG-min

Electrocardiogramă EKG/ECG de înaltă precizie

Aveți nevoie de o electrocardiogramă EKG/ECG în vederea investigării și diagnosticării unei afecțiuni cardiovasculare? Sau vă doriți un control de rutină complet pentru a vă asigura că inima dvs. este sănătoasă? La Cardiocenter, vă putem la dispoziție servicii medicale de examinare EKG/ECG de înaltă precizie, astfel încât să vă bucurați de un diagnostic sigur și rapid.

Cardiocenter este un centru medical specializat, echipat cu aparatură de ultimă tehnologie. Performanța acestor echipamente de electrocardiograma Iași, alături de experiența la nivel internațional a medicilor noștri, ne ajută să oferim servicii medicale la standard de excelență.

În cadrul secției de cardiologie adulți, efectuăm atât examinări EKG/ECG de repaus, cât și electrocadiogramă de efort (test de efort). De asemenea, în unele cazuri, pentru a avea o imagine de ansamblu a activității cardiace a pacientului, putem realiza și investigații de monitorizare Holter EKG (o electrocardiogramă de 24-48 h).

Aceste tipuri de electrocardiogramă Iași sunt eficiente în depistarea unui spectru larg de afecțiuni și simptomatologii: tahicardie/brahicardie, tulburări de ritm cardiac (aritmii), zone de ischemie și necroză miocardică, îngroșări ale miocardului, etc. Totodată, un EKG/ECG este esențial în diagnosticarea unui infarct miocardic (atac de cord) în desfășurare sau trecut.

Pentru programări la o electrocardiogramă Iași și detalii despre Ekg preț, nu ezitați să ne contactați<! Specialiștii Cardiocenter vă stau la dispoziție cu toate informațiile de care aveți nevoie!

Ce reprezintă o electrocardiogramă?

Inima produce mici curenți electrici care se distribuie în tot muschiul cardiac, făcându-l să se contracte. Electrocardiograma (EKG/ECG) înregistrează această activitate electrică a inimii, afișând modul în care circulă curentii electrici prin muschi. În acest fel, ECG-ul dă medicului indicii asupra modului în care se contractă inima, dar și informații despre ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia.

Când este indicat să efectuați o electrocardiogramă?

Este indicat să vă prezentați pentru o electrocardiogramă Iași (EKG/ECG în repaus) atunci când prezentați măcar unul dintre următoarele simptome:

 • durere toracică;
 • palpitaţii;
 • dificultate în respiraţie;
 • oboseală excesivă, mai ales la efort.

De asemenea, o astfel de investigație se mai recomandă și atunci când medicul decelează zgomote anormale la ascultarea inimii sau pentru verificarea funcționării dispozitivelor implantabile de tip pacemaker.

Dacă aţi trecut de vârsta de 35 de ani, iar niciunul dintre simptomele enumerate mai sus nu sunt prezente, este recomandat să efectuaţi un EKG/ECG în scop profilactic (screening de rutină).

Pregătire – Ce trebuie să faceți înainte de o electrocardiogramă?

Purtați haine lejere, de tipul unei cămăși sau bluze cu nasturi în față. Totodată, este necesară eliminarea pilozitatii excesive toracice în vederea explorării optime a zonei. Acest lucru va ajuta la menținerea electrozilor lipiți de piele. În afară de aceasta, nu există nicio pregătire specială pentru acest test.

Puteți consuma alimente și băuturi înainte de efectuarea electrocardiogramei, iar dacă urmaţi un anumit tratament pentru boala de inimă de care suferiţi, nu este necesar să întrerupeţi medicaţia.

Cum se efectuează o electrocardiogramă?

Electrocardiograma este complet nedureroasă și neinvazivă, aparatul înregistrând curenții electrici ce vin din corpul pacientului. Niște electrozi (mici plasturi autoadezivi) se aplică pe corp. Aceștia sunt conectati la aparatul ECG, care înregistrează în timp real impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii, afișându-le pe o hârtie specială sau în calculator.

În timpul EKG-ului:

 • Veți fi întins/ă pe un pat. Pe mâini, picioare și piept vor fi plasate mici discuri (electrozi), cel mai adesea în număr de 12. O pastă specială (gel) pentru EKG va fi aplicată pe piele pentru a îmbunătăți conducerea impulsurilor electrice, însă în majoritatea cazurilor electrozii nu au nevoie de pasta respectivă.
 • Electrozii atașați pe piele sunt conectați la o mașina (electrocardiograf) care reproduce activitatea inimii pe hârtie.
 • În timpul testului, veți fi rugat/ă să respirați normal, iar uneori veți fi rugat/ă să vă țineți respirația. Pentru a nu înregistra erori, este recomandat să nu vorbiți pe toată perioada testului.
 • În cazul bărbaților care au mult păr pe piept, o mică suprafață trebuie rasa pentru a se putea face legătura cu electrozii (aceștia trebuie să aibă un contact optim cu pielea dumneavoastra).
 • După ce s-a terminat testul, medicul va îndepărta electrozii, moment în care puteți resimți o mică ciupitură. Electrozii sunt folosiți pentru a transfera o imagine a activității electrice a inimii, care va fi reprodusă pe hârtie. Astfel, prin corp nu trece nici un curent electric provenit de la aparat, deci nu există riscul de electrocutare.

O astfel de procedură nu prezintă efecte secundare, astfel că nu pot interveni probleme pe parcursul testării. Acest test se realizează, așadar, în condiții de totală siguranță pentru pacient, iar de cele mai multe ori nu există contraindicații pentru realizarea unei electrocardiograme.

Electrozii și gelul pot fi reci atunci când sunt aplicați. Pacientul poate simți o senzație de căldură sau înțepătură atunci când zona în care vor fi atașați electrozii este curățată și rasă. Pielea și părul pot fi trase atunci când electrozii sunt îndepărtați, ceea ce poate crea un mic disconfort. Uneori, pe locul unde au fost aplicați electrozii, poate apărea o zonă de iritație, care de cele mai multe ori trece fără tratament.

De regulă, un test EKG/ECG complet durează între 5 și 10 minute.

Datorită multiplelor beneficii pe care le aduce, electrocardiograma trebuie efectuată întotdeauna când este suspectată o afecţiune cardiovasculară, această investigaţie fiind lipsită de contraindicaţii. Investigația poate fi realizată fără restricții şi în cazul copiilor, nou-născuţilor sau femeilor gravide.

Ce informații furnizeaza o electrocardiogramă?

Cei 12 electrozi cu poziții diverse înregistrează impulsurile electrice care circulă în direcții diferite prin muschiul inimii. Există aspecte normale pentru înregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe ECG o derivație (există 12 derivații corespunzătoare celor 12 electrozi, fiecare dintre acestea numindu-se diferit, în funcție de direcția curenților pe care îi înregistrează).

Majoritatea bolilor de inima modifica aspectul ECG, arătând dacă pacientul prezintă:

 • Aritmii (bătăi ale inimii neregulate);
 • Tahicardie (ritm neobişnuit de alert al inimii);
 • Brahicardie (un ritm prea lent al inimii);
 • Hipertrofia ventriculară (îngroşarea muşchiului inimii);
 • Dilatarea atriilor (în urma dilatării, sângele va stagna, astfel că se poate coagula, formând cheaguri);
 • Existenţa sau lipsa unor zone de ischemie (unde muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge şi substanţe nutritive din cauza îngustării arterelor care hrănesc inima);
 • Existenţa sau lipsa zonelor de necroză miocardică (unde muşchiul inimii nu primeşte deloc sânge şi substanţe nutritive din cauza blocării arterelor coronare);
 • Un infarct miocardic trecut sau în desfăşurare. În acest sens, ECG-ul permite stabilirea diagnosticului de ischemie acută sau cronică, având capacitatea de a localiza exact afecţiunea la nivelul muşchiului cardiac;
 • Cardiomiopatia hipertrofică (este un defect genetic în care muşchiul inimii se îngroaşă anormal).

Totodată, o electrocardiogramă permite verificarea sănătății inimii atunci când pacienții au alte afecțiuni, precum: hipertensiune, colesterolul ridicat, diabet sau istorie familială a afecțiunilor cardiovasculare timpurii, dar și atunci când pacientul este fumător.

Limitările electrocardiogramei

Electrocardiograma este un test foarte simplu și valoros, fiind uneori capabilă de a pune un diagnostic imediat. Cu toate acestea, un ECG normal nu poate întotdeauna exclude o boală gravă. Când pacientul prezintă anumite simptome sugestive, pot fi recomandate înregistrări ale electrocardiogramei mai complexe:

Ce informații furnizeaza o electrocardiogramă?

Cardiocenter este centrul dvs. de încredere, specializat în cardiologie! Suntem pregătiți să venim în întâmpinarea pacienților noștri cu servicii medicale la standard de excelență, ideale pentru diagnosticarea precisă și tratamentul eficient al problemelor dvs. de sănătate.

Contactați-ne pentru a vă programa la o electrocardiogramă Iași sau pentru informații suplimentare despre procedură și EKG preț. Vă așteptăm cu drag!