Coarctația de aortă
Coarctația de aortă semnifică îngustarea lumenului aortei, vasul cel mai mare de sânge, ce transportă sângele oxigenat de la inimă la restul organelor. Ventriculul stâng va fi forțat să muncescă mai mult pentru a pompa suficient sânge printr-un lumen îngustat.

Dacă lumenul este sever îngustat, copilul va prezenta curând după naștere semne de flux sangvin periferic insuficient, de pildă pulsul slab la nivelul membrelor inferioare. În unele cazuri, ductul arterial, un conduct ce leagă aorta de artera pulmonară în viața intrauterină rămâne deschis compensator. Dacă îngustarea aortei nu este severă, simptomele apar după câțiva ani: durere la mers la nivelul membrelor inferioare, oboseală, amețeli . Examenul clinic va decela un suflu cardiac și valori crescute ale tensiunii arteriale.

Tratament
Dacă îngustarea lumenului este severă, copilul va avea nevoie de tratament chirurgical. Preoperator, la nou-născut, medicul poate indica un tratament specific (cu prostaglandină) pentru a menține ductul arterial deschis.

La copilul mai mare, tratamentul poate fi chirurgical sau minim invaziv. Chirurgia se va efectua prin abord lateral toracic și nu necesită oprirea cordului (atunci când nu se asociază cu alte defecte vardiace). Tratamentul minim invaziv presupune introducerea unui cateter prin abord inghinal până la nivelul îngustării, unde se umflă un balon cu intenția de a lărgi lumenul, cu sau fără implantarea unui stent la acest nivel. Riscul operator individual, în funcție și de alte anomalii asociate, va fi discutat cu părinții de către echipa medicală implicată.

1

2

Contactati-ne        0332 104 350