Inima este un organ complex alcatuit. Valvele sunt componente foarte importante pentru functionalitatea acesteia. Se desting 4 tipuri: pulmonara, mitrala, transcupidiana si aortica. Rolul acestora este asemanator unor supape, deschizandu-se si inchizandu-se pentru a trece sangele.
Printre simptomele resimtite de pacientii cu valvulopatie se numara angina pectorala, dispneea si chiar sincopa, adica pierderea temporara a cunostintei.
Prin serviciile unei clinici de cardiologie din Iasi se descopera exact tipul de valvulopatie, realizandu-se o ecografie cardiaca.
Tratamentul ajuta doar la ameliorarea acestei boli. In cazurile grave, interventia chirurgicala este absolut necesara. Cardiologul va poate indruma spre un chirurg cardiovascular, pregatind toate documentele care au fost realizate, pentru a-l informa cu precizie despre toate particularitatile bolii.
In cazul in care valvulopatia nu este tratata, ea poate avea consecinte foarte grave, ducand la insuficienta cardiaca cronica, si chiar deces.
Pe langa ecografia cardiaca, in unele situatii, se impune si realizarea unei coronarografii. Pacientii care sufera de valvulopatie trebuie sa se prezinte periodic la cardiolog, chiar si atunci cand simptomele nu sunt evidente.
In general, dupa operatia prin care se reconstruieste valva, cardiologul se ocupa de tratamentul post-operatoriu. Controalele se fac pe tot parcursul vietii, deoarece protezele care au fost folosite in reconstructie pot crea complicatii.
Valvulopatiile conduc de cele mai multe ori spre o insuficienta cardiaca, deoarece inima nu functioneaza in parametri normali.
In functie de gradul de avansare al bolii, valvulopatiile se clasifica in trei forme, cea larga, in care pacientul este lipsit de simptome, cea medie, in care simptomele apar doar in momentul efortului si cea severa, cand simptomele se resimt atat in stare de efort, cat si in repaus.
Medicul de la clinica de cardiologie din Iasi va pune diagnosticul corect, va prescrie un tratament si va face toate indicatiile necesare. Comunicarea cu cardiologul trebuie sa fie cat mai buna, deoarece el monitorizeaza evolutia bolii, tinand cont si de informatiile primite de la dumneavoastra.Controlul se face periodic, in functie de severitatea afectiunii. Tratamentul poate fi insotit uneori si de unele reguli in ceea ce priveste stilul de viata.