Testul de efort ofera infomatii privind functionarea inimii in timpul exercitiului fizic si presupune sa pedalati pe o bicicleta, timp in care se monitorizeaza electrocardiograma si tensiunea arteriala. Este utilizat pentru evaluarea capacitatii de efort in medicina sportiva, reabilitare, in diagnosticul si aprecierea severitatii cardiopatiei ischemice, precum si in evaluarea pacientilor ce au suferit interventii pe cord (angioplastie, by-pass aorto-coronarian)

Ce reprezinta testul de efort?

Testarea de efort  are doua componente: metoda de provocare a stresului si metoda de evidentiere si evaluare a efectelor acestuia asupra aparatului cardiovascular.
Testul de efort ECG este rezultatul asocierii dintre cel mai “fiziologic” mod de provocare al stesului – efortul fizic si cea mai accesibila metoda de depistare a efectului efortului asupra cordului – electrocardiograma.

Cand este indicat  sa efectuati un test de efort?

Este indicat sa faceti un test de efort ECG daca:

 • aveti  urmatoarele tipuri de simptome: dureri in piept, respiratie dificila la efort, palpitatii-sugerand o boala cardiaca ischemica;
 • apartineti unui grup cu risc cardiovascular mediu sau inalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli), chiar daca nu aveti  simptome;
 • urmati  un tratament pentru o boala cardiovasculara cunoscuta si medicul doreste o evaluare a tratamentului sau a capacitatii functionale;
 • sunteti sau urmeaza sa fiti inclus intr-un program de recuperare medicala;
 • sunteti barbat si aveti  peste 40 de ani sau femeie avand peste 50 de ani si intentionati  sa incepeti  un program regulat de exercitii fizice. Aceste limite de varsta pot fi, si chiar este indicat sa fie  mai joase pentru cei cu un stil de viata sedentar, cu factori de risc cardiovascular prezenti sau cu antecedente familiale de boala cardiaca.
 • trebuie sa efectuati o intervenție chirurgicală sau doriti sa  începeti un program de exercitii fizice, în cazul în care sunteti la risc crescut de boli de inima
 • Sunteti  sportiv amator sau de performanta si doriti sa va evaluate capacitatea functionala sau sa depistati  situatii in care efortul ar putea fi periculos pentru sanatate (de exemplu, modificari ECG limita sau potential patologice).

Pregatire

Inaintea efectuarii testului de efort ECG este obligatoriu un consult cardiologic si efectuarea unei electrocardiograme de repaus pentru a se exclude fie o afectiune cardiovasculara acuta care sa contraindice testarea, fie o boala cardiaca preexistenta, ignorata, care sa se agraveze la efort.

Vi se va explica desfasurarea  testului și veti fi rugat să semnati  un formular de consimțământ.

Testul de efort se poate efectua în orice moment al zilei. Este necesara eliminarea pilozitatii excesive  toracice in vederea explorarii. Acest lucru va ajuta la mentinerea electrozilor lipiti de piele
Se recomanda ca pacientii sa fie imbracati si incaltati comod, deoarece urmeaza sa depuna un efort fizic moderat.

Precautii

Spuneti medicului dumneavostra daca:
– luati orice fel de medicamente, inclusiv medicamente pentru disfunctii erectile precum Viagra;
– sunteti alergic la orice fel de medicamente, inclusiv anestezice;
– aveti probleme de coagulare sau luati anticoagulante;
– aveti probleme articulare si nu pueti face efort fizic;
– sunteti insarcinata.

Exista cateva conditii care trebuie indeplinite inaintea efectuarii unui test de efort:

 • in primul rand, este contraindicata efectuarea testului la mai putin de 2-3 saptamani de la debutul unei viroze (raceala, guturai, gripa); aceste afectiuni pot determina o afectare inflamatorie a inimii ascunsa in repaus, care in timpul sau dupa efort sa duca la aparitia unor tulburari severe de ritm cardiac sau a insuficientei cardiace acute;
 • testul va fi efectuat la cel putin 3 ora de la ultima masa (dar mancati cu cateva ore anterior testarii pentru a evita hipoglicemia);
 • cafeaua, bauturile care contin cofeina sau „energizante”, alcoolul sunt in principiu contraindicate in ziua testului;
 • nu se va fuma cu cel putin 2 ore inainte si dupa efectuarea testului;
 • medicamentele de uz cardiologic care pot influenta semnificativ testul de efort, in special betablocantele, pot fi oprite cu 2-3 zile inainte sau cel putin in dimineata efectuarii testului. Recomandarea de oprire cu cateva zile inainte este valabila si pentru digoxin (modificarile se vor  efectua de  catre medic particularizate la boala si tratamentul dumneavoastra).

Cum se efectueaza testul de efort?

Un test de efort ECG consta in efectuarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescator, sub monitorizarea permanenta a electrocardiogramei, tensiunii artriale si uneori a altor parametri cum ar fi saturatia in oxigen a sangelui, etc.

In principal se realizeaza in 2 moduri – la cicloergometru si la covor rulant.In cabinetul nostru este utilizat un cicloergometru. Durata unui test de efort este, potrivit protocoalelor actuale, de 15-30 minute (testarea efectiva-dar alocati cel putin o ora pentru intreaga examinare pentru a include si pregatirea prealabila), rar mai mult. Aceasta, deoarece se considera ca la atingerea unui prag de 85-90% din nivelul maxim individual calculat, pacientul are o capacitate functionala normala, iar daca pana la acest prag nu apar modificari ECG sugestive sau simptome care sa limiteze efortul se exclude, in principiu, o boala cardiovasculara semnificativa hemodinamic.

Testul se incepe prin masurarea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. De asemenea, se efectueaza o electrocardiograma de repaus. Apoi se aplica pe corp sase pana la doisprezece electrozi, care sunt conectati la un aparat EKG si un calculator, ce monitorizeaza si inregistreaza activitatea electrica a cordului (electrozii s-ar putea sa fie reci atunci cand vor fi lipiti de piele;daca sunteti o persoana cu pilozitate excesiva zonele unde vor fi asezati electrozii vor fi rase).La bratul pacientului se va aplica o manseta pentru masurarea tensiunii arteriale  in timpul testarii. Mansonul de pe brat cu care vi se va lua tensiunea arteriala va fi umflat o data la cateva minute, putand sa dea o usoara senzatie de strangere la nivelul la care este aplicat.
Cel testat va trebui sa pedaleze pe o bicicleta asemanatoare cu cea obisnuita (trebuie sa mentineti o viteza constanta de pedalare), urmand un anumit protocol, care presupune cresterea in trepte a rezistentei la pedalat, fiecare treapta a cate 30 W avand durata de 3 minute. Obisnuit se utilizeaza 3 trepte sau atingerea unei frecvente cardiace maxime. La sfârşitul fiecărei trepte de efort se măsoară frecvenţa cardiacă,tensiunea arteriala şi se înregistrează un traseu ECG.
In timpul exercitiului fizic s-ar putea sa va apara crampe musculare, sa va simtiti ametit, obosit, sa vi se usuce gura si sa transpirati. S-ar putea de asemenea sa simitit si o durere in piept, caz in care trebui sa alertati medicul.
Testul se oprește la inițiativa medicului cardiolog care asistă testul sau la dorința pacientului, la aparitia unor simptome sugestive (durere anginoasa, vertij, dispnee), la scaderea sau cresterea excesive a tensiunii arteriale sau frecventei cardiace, la aparitia tulburarilor de ritm cardiac, la aparitia unor modificari ECG sugestive pentru ischemie miocardica sau la atingerea frecventei cardiace tinta care, de cele mai multe ori, este frecventa maximala (egala cu 220 – varsta in ani). La mai putin de 85-90% din aceasta, in absenta altor criterii, testul de efort este neconcludent pentru depistarea ischemiei miocardice.

Dupa test:
– electrozii sunt indepartati si veti putea sa va intindeti si sa va odihniti;
– vi se va lua tensiunea arteriala la fiecare 5-10 minute;
– nu faceti baie sau dus fierbinte cel putin o ora dupa test, apa fierbimte va poate face sa ametiti sau sa lesinati.

 

Limitele testului de efort

Testul de efort are valoare limitata in urmatoarele situatii:

 • daca sunteti  sub tratament cronic cu digoxin;
 • daca sunteti  purtator de stimulator cardiac sau prezentati diferite anomalii pe electrocardiograma de repaus: bloc major de ramura stanga, hipertrofie ventriculara stanga, sindroame de preexcitatie (tip Wolf-Parkinson-White) sau subdenivelare de segment ST mai mare de 1 mm.

Este contraindicat sa efectuati  testul de efort daca sunteti diagnosticat cu:

 • infarct miocardic acut sau alte sindroame coronariene acute in primele 48 de ore;
 • ritmuri cardiace foarte lente sau foarte rapide precum si valori ale tensiunii arteriale necontrolate terapeutic;
 • embolie pulmonara acuta;
 • miocardita sau pericardita acute;
 • disectie acuta sau cronica de aorta;
 • stenoza aortica stransa;
 • insuficienta cardiaca decompensata, cu fenomene congestive prezente;
 • boli cardiace rare care se manifesta prin tulburari de ritm cardiac, in special ventriculare, care prezinta un risc crescut de moarte aritmica (displazia aritmogena de ventrcul drept, tahicardia ventriculara polimorfa catecolaminica);
 • dizabilitate fizica, senzoriala sau mentala, care impiedica fie o buna colaborare medic-pacient, fie efectuarea in conditii de siguranta a testului.

Evident, aceasta enumerare este exhaustiva nu exclusiva, iar aprecierea potentialelor contraindicatii se face individualizat pentru fiecare pacient in parte.

 

Testarea la efort poate avea o serie de complicatii cardiace sau non-cardiace. Acestea sunt rar intalnite in practica curenta. Analiza unui numar foarte mare de teste, pe pacienti neselectionati, a aratat o mortalitate de 0,5 la 10.000 de teste efectuate. Complicatiile cardiace, intalnite cu o frecventa de 2,3-4,8‱, sunt reprezentate de:

 • hipotensiune arteriala
 • insuficienta cardiaca acuta
 • ritmuri cardiace rare (in special cand cauza este boala cardiaca ischemica)
 • tahiaritmii ventriculare
 • sindroame coronariene acute.

Oricare din aceste complicatii este o indicatie de oprire imediata a testului si de instituire a tratamentului adecvat, inclusiv defibrilare electrica sau alte manevre de resuscitare.
Au mai fost citate si hipotensiune sau lipotimii postefort, de regula, prin mecanism vagal.

Ca si complicatii non-cardiace sunt descrise durerile musculo-ligamentare sau articulare – de multe ori, cauza de oprire a testului la pacientii cu conditie fizica redusa- starea de oboseala, care, uneori, poate persista mai multe zile dupa test.