Indicele glezna – brat, prescurtat IGB sau ABI, reprezinta o masuratoare care  ajuta la evaluarea circulatiei de la picioare sau  urmarirea in timp a imbunatatirii sau agravarii acesteia.

Ce reprezinta indicele glezna-brat?

Testul indicelui gleznă-braț este un mod rapid, neinvaziv pentru a verifica riscul de boala arterelor periferice (BAP). Boala arterelor periferice este o afecțiune în care arterele la nivelul picioarelor sau brațelor sunt ingustate sau blocate. Persoanele cu boala arterelor periferice sunt la un risc ridicat de atac de cord, accident vascular cerebral, circulație deficitară și dureri de picioare.
Testul indicelui gleznă-braț compară tensiunea arterială măsurată la glezna cu tensiunea arterială măsurată la brațul dumneavoastra. Este  recomandat ca parte dintr-o serie de trei teste, ecografie vasculara carotidiana și ecografie abdominala, pentru a verifica existent de artere blocate sau îngustate.
Cand este indicat  sa efectuati indicele glezna-brat?
Este indicat sa efectuati acest test daca aveti peste 45 de ani si  oricare dintre acești factori de risc pentru BAP:

 • Fumator/fost fumator
 • Diabet
 • Supraponderal (un indice de masa corporala de 25 sau mai mare)
 • Hipertensiune arterială
 • Nivel ridicat de colesterol

Dacă ați fost deja diagnosticat cu BAP, medicul poate recomanda  un test indice gleznă-braț pentru a vedea dacă tratamentul este eficient sau dacă starea dumneavoastră s-a înrăutățit. Dacă aveți simptome de BAP, medicul dumneavoastră vă poate sugera sa efectuati un indice gleznă-braț la efort, pentru a determina dacă simptomele sunt cauzate de BAP sau de alte condiții.Într-un test indice gleznă-braț de efort, mergiti  pe o banda de alergat/pedalati la un cicloergometru  pentru o perioadă scurtă de timp,dupa care se efectueaza masuratorile.

Riscuri

Nu există riscuri fizice implicate într-un test de masurare a  indicelui  gleznă-braț. Testul  este nedureros și similar cu obtinerea tensiunii arteriale luate într-o vizită de rutină la medicul dumneavoastră Puteti  simti uneori  disconfort atunci când manseta aparatului de masurare a  tensiunii arteriale se umfla pe brațul  și glezna dumneavoastra, dar acesta este temporar și  dispare atunci când aerul este eliberat din manșetă.

Pregatire

În general, nu veți avea nevoie de o pregatire speciale înainte de efectuarea  indicelui gleznă-braț. Este de dorit să purtati haine largi, confortabile, care permit tehnicianului in timpul  efectuarii  testului plasarea cu ușurință a unui  tensiometru pe glezna și partea superioară a brațului.

Cum se efectueaza indicele glezna-brat?

abi 2

In timp ce sunteti intins pe patul de  consultative,  un tehnician măsoară tensiunea arterială în ambele brate folosind o manșetă gonflabilă. Apoi se măsoară tensiunea arterială în două artere de la nivelul gleznelor, utilizând manșeta gonflabila și un dispozitiv cu ultrasunete Doppler portabil cu  care medicul va apăsa pe piele. Dispozitivul Doppler foloseste undele sonore pentru a produce sunete și va permite medicului sa “auda” pulsul în arterele  gleznei  după ce manșeta este dezumflata.
Procedurile  pentru efectuarea unui test de indice gleznă-braț pot varia ușor, în funcție de preferințele medicului dumneavoastră. Testul indicelui gleznă-braț ar trebui să dureze  doar câteva minute
După test  nu există măsuri de precauție specialepe care sa le urmati.
abi 1

Ce informatii furnizeaza indicele glezna-brat?

Indicele se obtine impartind tensiunea masurata  la glezna cu cea de la mana.
În funcție de numărul calculat de medic, indicele de gleznă-braț poate  arata:

 • Nici un  blocaj  (1,0 la 1.4). Un indice  gleznă-braț  în acest interval sugerează că, probabil, nu aveti problem la nivelul arterelor periferice. Dar dacă aveți anumite factori de risc, cum ar fi diabetul zaharat, fumatul sau un istoric familial de BAP, spuneți medicului dumneavoastră, astfel încât el sau ea sa continue să monitorizeze acest risc.
 • Limita  (0.9 la 0.99). În cazul în care indicele  gleznă-braț  este mai mic de 1,0, este posibil să aveți unele ingustari la nivelul arterelor din picior. Persoanele cu un indice gleznă-braț de 0,9 sau mai mici pot avea un debut de BAP. Medicul dumneavoastră poate monitoriza apoi starea dumneavoastră mai îndeaproape.
 • Blocaj ușor  (0.8 – 0.89). Un indice gleznă-braț în acest interval arată că ești în primele stadii ale PAD. Medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente sau modificarea stilului de viata pentru a trata starea dumneavoastră.
 • Blocaj moderat (0.5-0.79 Un indice gleznă-braț în acest interval arată că aveți  un blocaj semnificativ. Poate că ați observat unele dureri în picioare sau fese atunci când faciti  exercitii.
 • Blocaj sever (mai puțin de 0,5). În cazul în care indicele  gleznă-braț  este în acest interval, arterele picioarelor sunt blocate în mod semnificativ și este posibil să aveți dureri în picioare, chiar în timp ce va odihniti. Un indice gleznă-braț de mai puțin de 0,4 sugerează PAD severa.
 • Artere rigide  (mai mult de 1,4). În cazul în care numărul de index gleznă-braț este mai mare decât 1,4, acest lucru poate însemna că arterele sunt rigide și nu comprima când manșeta tensiunii arteriale este umflat. Aveți nevoie de un test cu ultrasunete pentru a verifica pentru boala arterelor periferice în loc de un test de indice gleznă-braț, sau un test de index-deget de la picior brahial, în care presiunile de sânge din braț și degetul mare sunt comparate.

Dacă efectuati indicele gleznă-braț dupa efort fizic,  intervalele de rezultate diferite. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ceea ce înseamnă acestea.
În funcție de severitatea blocajului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda modificarea stilului de viata, medicamente sau interventii chirurgicale pentru a trata BAP. Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile pe care le aveti. Puteți, de asemenea, avea  nevoie de teste imagistice suplimentare, pentru a vedea ce tratament este cel mai bine de ales.

Limitele indicelui glezna-brat

Testul nu se poate efectua corespunzător dacă aveți diabet zaharat sever dezechilibrat  si  artere calcifiate cu blocaj semnificativ. În schimb, medicul dumneavoastră ar putea citi tensiunea arterială la degetul mare (index deget-brat), pentru a obține un rezultat precis de testare, dacă aveți oricare dintre aceste condiții.