Este un test neinvaziv ce detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a inimii; evalueaza simptomele si semnele ce pot indica probleme cardiace.

Ce reprezinta o electrocardiograma?

Inima produce mici curenti electrici care se distribuie in tot muschiul cardiac facand-o sa se contracte. Electrocardiograma (ECG) inregistreaza aceasta activitate electrica a inimii, afisand modul in care circula curentii electrici prin muschi. In acest fel, ECG-ul da medicului indicii asupra modului in care se contracta inima, ritmicitatea, frecventa si normalitatea batailor acesteia.

Cand este indicat  sa efectuati o electrocardiograma?

Este indicat să faceţi o electrocardiogramă în repaus atunci când aveţi măcar unul dintre următoarele simptome:
-durere toracică;
-palpitaţii;
-dificultate în respiraţie;
-oboseală excesivă, mai ales la efort;
sau
-medicul deceleaza zgomote anormale la ascultarea inimii;
-verificarea functionarii dispozitivelor implatabile de tip pacemaker
Dacă aţi trecut de vârsta de 35 de ani, iar niciunul dintre simptomele enumerate mai sus nu sunt prezente, este recomandat să efectuaţi un ECG în scop profilactic (screening de rutina).

Pregatire
Purtati haine lejere, cu o camasa sau bluza cu nasturi in fata. Este necesara eliminarea pilozitatii excesive toracice in vederea explorarii. Acest lucru va ajuta la mentinerea electrozilor lipiti de piele. In afara de aceasta, nu exista nici o pregatire speciala pentru acest test. Puteti manca si bea inainte de efectuarea electrocardiogramei, iar dacă urmaţi un anumit tratament pentru boala de inimă de care suferiţi, nu este necesar să întrerupeţi medicaţia.

Cum se efectueaza o electrocardiograma?

Electrocardiograma este complet nedureroasa si neinvaziva, aparatul  inregistrand  curentii electrici ce vin din corpul pacientului. Niste electrozi (mici plasturi autoadezivi) se aplica pe corp .Acestia  sunt conectati la aparatul ECG, care inregistreaza in timp real impulsurile electrice ce apar la fiecare bataie a inimii, afisandu-le pe o hartie speciala sau in calculator.

In timpul EKG-ului

1. Veti fi intins/a pe un pat. Pe maini, picioare si piept vor fi plasate mici discuri (electrozi-cel mai adesea in numar de 12). O pasta speciala (gel) pentru EKG va fi data pe piele pentru a imbunatati conducerea impulsurilor electrice, insa  in majoritatea cazurilor electrozii nu au nevoie de pasta respectiva.

2. Electrozii atasati pe piele sunt conectati la o masina (electrocardiograf) care reproduce activitatea inimii pe hartie.

3. In timpul testului veti fi rugat/a sa respirati normal, iar uneori veti fi rugat/a sa va tineti  respiratia. In timpul testului nu trebuie sa vorbiti.

4. In cazul barbatilor care au mult par pe piept, o mica suprafata trebuie rasa pentru a se putea face legatura cu electrozii(acestia sa aiba un contact optim cu pielea dumneavoastra).

5. Dupa ce s-a treminat testul si va trebuie sa va  indepartati  electrozii s-ar putea sa simtiti o mica ciupitura. Electrozii sunt folositi pentru a transfera o imagine a activitatii electrice a inimii, care va fi reprodusa pe hartie (prin corp nu trece nici un curent electric provenit de la aparat, deci nu exista riscul de electrocutare)

Nu incape posibilitatea declansarii unei probleme in timp ce se realizeaza o electrocardiograma
. Astfel, acest test se realizeaza in siguranta, iar de cele mai multe ori nu exista vreun motiv sa nu aveti voie sa faceti  o electrocardiograma.
Electrozii si gelul pot fi reci atunci cand sunt aplicati. Pacientul poate simti o senzatie de caldura sau intepatura, atunci cand zona in care vor fi atasati electrozii este curatata si rasa. Pielea si parul pot fi trase atunci cand electrozii sunt indepartati, ceea ce poate crea un mic disconfort.Uneori pe locul unde au fost aplicati electrozii poate apare o zona de iritatie, care de cele mai multe ori trece fara tratament.

De regula, un test complet dureaza intre 5 si 10 minute.

Datorită multiplelor beneficii pe care le aduce, electrocardiograma trebuie efectuată întotdeauna când este suspectată o afecţiune cardiovasculară, această investigaţie fiind lipsită de contraindicaţii.Chair şi copiii, nou-născuţii sau femeile gravide o pot efectua fără restricţii.

Ce informatii furnizeaza o electrocardiograma?

Cei 12 electrozi cu pozitii diverse inregistreaza impulsurile electrice care circula in directii diferite prin muschiul inimii. Exista aspecte normale pentru inregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe ECG o derivatie (exista 12 derivatii corespunzatoare celor 12 electrozi, numindu-se diferit in functie de directia curentilor pe care ii inregistreaza). Majoritatea bolilor de inima modifica aspectul ECG, aratand daca pacietul are:

– Aritmii (bătăi ale inimii neregulate);
-Tahicardie (ritm neobişnuit de alert al inimii);
– Brahicardie (un ritm prea lent al inimii);
-Hipertrofia ventriculară (îngroşarea muşchiului inimii);
-Dilatarea atriilor (în urma dilatării, sângele va stagna, astfel că se poate coagula, formând cheaguri);
– Existenţa sau lipsa unor zone de ischemie (unde muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge şi substanţe nutritive din cauza îngustării arterelor care hrănesc inima);
– Existenţa sau lipsa zonelor de necroză miocardică (unde muşchiul inimii nu primeşte deloc sânge şi substanţe nutritive din cauza blocării arterelor coronare);
– Un infarct miocardic trecut sau în desfăşurare. În acest sens, ECG-ul permite stabilirea diagnosticului de ischemie acută sau cronică, având capacitatea de a localiza exact afecţiunea la nivelul muşchiului cardiac;
– Cardiomiopatia hipertrofică (este un defect genetic în care muşchiul inimii se îngroaşă anormal).
Sau

-Permite verificarea sanatatii inimii cand pacientii au alte afectiuni, cum sunt: hipertensiune, colesterolul ridicat, diabet sau istorie familiala a afectiunilor cardiovasculare timpurii, sau cand este fumator.

Limitarile electrocardiogramei

Electrocardiograma este un test foarte simplu si valoros, fiind uneori capabila de a pune un diagnostic imediat. Cu toate acestea, un ECG normal nu poate intotdeauna exclude o boala grava. Cand pacientul prezinta anumite simptome sugestive, pot fi recomandate inregistrari ale electrocardiogramei mai complexe:
– Test ECG de efort – Electrocardiograma ECG de efort
– Monitorizare ambulatorie de ritm ( ECG ) – Holter ECG