Ecocardiografia de stres este un test care foloseste imagistica cu ultrasunete pentru a arata cat de bine pompeaza sânge muschiul inimii în organismul dumneavoastră. Acesta este folosit în principal pentru a detecta o reducere a fluxului sanguin la nivelul inimii – boala coronariana.

Ce reprezinta ecocardiografia de stres?

Pacientii cu blocaje ale arterelor coronare pot avea simptome minime sau nu în repaus. Cu toate acestea, simptome și semne de bolilor de inima pot fi demascat prin efectuarea de exercițiu fizic. In timpul acestuia, arterele coronare sanatoase se dilata (dezvolta  un canal mai deschis) decat o artera cu un blocaj. Această dilatare inegală face ca  mai mult sange sa fie adus la muschiului inimii de o artera normală. În contrast, artere reduse in calibre  determina flux redus la zona aceasta de distribuție. Acest flux redus face ca musculare implicate să “moară de foame” in timpul exercitiilor fizice.”Înfometarea” poate produce simptome (cum ar fi disconfort toracic sau dificultăți de respirație necorespunzătoare), anomalii ECG și circulația redusă a muschiului inimii. Aceasta din urmă poate fi recunoscut prin examinarea mișcarii pereților ventriculului stâng (camera de pompare majoră a inimii) prin ecocardiografie.

Cand este indicat  sa efectuati o ecocardiografie de stres?

Este indicat sa faceti acest test daca:

 • aveti  urmatoarele tipuri de simptome: dureri in piept, respiratie dificila la efort, palpitatii-sugerand o boala cardiaca ischemica;
 • apartineti unui grup cu risc cardiovascular mediu sau inalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli), chiar daca nu aveti  simptome;
 • urmati  un tratament pentru o boala cardiovasculara cunoscuta si medicul doreste o evaluare a tratamentului sau a capacitatii functionale;
 • trebuie sa efectuati o intervenție chirurgicală sau doriti sa  începeti un program de exercitii fizice, în cazul în care sunteti la risc crescut de boli de inima;
 • sunteti sau urmeaza sa fiti inclus intr-un program de recuperare medicala.

Rezultatele acestui test de stres pot ajuta medicul dumneavoastră sa:

 • determine eficienta  tratamentului  de inima și a face unele modificari, dacă este necesar;
 • determine cat de bine pompeaza sange inima dumneavoastra;
 • diagnosticheze  boala coronariana;
 • vada dacă inima dumneavoastra este marita.

 

Pregatire

Inaintea efectuarii ecocardiografiei de stres este obligatoriu un consult cardiologic si efectuarea unei electrocardiograme de repaus si a unei ecocardiogratii transtoracice  pentru a se exclude fie o afectiune cardiovasculara acuta care sa contraindice testarea, fie o boala cardiaca preexistenta, ignorata, care sa se agraveze la efort.
Ecocardiografia de stres  se poate efectua în orice moment al zilei. Este necesara eliminarea pilozitatii excesive  toracice in vederea explorarii. Acest lucru va ajuta la mentinerea electrozilor lipiti de piele.
Se recomanda ca pacientii sa fie imbracati si incaltati comod, deoarece urmeaza sa depuna un efort fizic moderat.
Vi se va explica desfasurarea  testului și veti fi rugat să semnati  un formular de consimțământ.

Precautii

Spuneti medicului dumneavostra daca:
– luati orice fel de medicamente, inclusiv medicamente pentru disfunctii erectile precum Viagra;
– sunteti alergic la orice fel de medicamente, inclusiv anestezice;
– aveti probleme de coagulare sau luati anticoagulante;
– aveti probleme articulare si nu pueti face efort fizic;
– sunteti insarcinata.

Exista cateva conditii care trebuie indeplinite inaintea efectuarii ecocardiografiei de stres:

 • in primul rand, este contraindicata efectuarea testului la mai putin de 2-3 saptamani de la debutul unei viroze (raceala, guturai, gripa); aceste afectiuni pot determina o afectare inflamatorie a inimii ascunsa in repaus, care in timpul sau dupa efort sa duca la aparitia unor tulburari severe de ritm cardiac sau a insuficientei cardiace acute;
 • testul va fi efectuat la cel putin 3 ora de la ultima masa (dar mancati cu cateva ore anterior testarii pentru a evita hipoglicemia);
 • cafeaua, bauturile care contin cofeina sau „energizante”, alcoolul sunt in principiu contraindicate in ziua testului;
 • nu se va fuma cu cel putin 2 ore inainte si dupa efectuarea testului;
 • medicamentele de uz cardiologic care pot influenta semnificativ testul de efort, in special betablocantele, pot fi oprite cu 2-3 zile inainte sau cel putin in dimineata efectuarii testului. Recomandarea de oprire cu cateva zile inainte este valabila si pentru digoxin (modificarile se vor  efectua de  catre medic particularizate la boala si tratamentul dumneavoastra).

Cum se efectueaza ecocardiografia de stres?

O ecocardiografie de stress consta in efectuarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescator, sub monitorizarea permanenta a electrocardiogramei, tensiunii artriale si a imaginii ecocardiografice (analiza structurii şi a funcţiei cordului cu ajutorul ultrasunetelor).

Se realizeaza cu ajutorul unui cicloergometru special. Durata unui ecocardiografii este, potrivit protocoalelor actuale, de 15-30 minute  (testarea efectiva-dar alocati cel putin o ora pentru intreaga examinare pentru a include si pregatirea prealabila), rar mai mult. Aceasta, deoarece se considera ca la atingerea unui prag de 85-90% din nivelul maxim individual calculat, pacientul are o capacitate functionala normala, iar daca pana la acest prag nu apar modificari ECG si ecografice sugestive sau simptome care sa limiteze efortul se exclude, in principiu, o boala cardiovasculara semnificativa hemodinamic.

Testul se incepe prin masurarea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. De asemenea, se efectueaza o electrocardiograma de repaus si o ecocardiografie transtoracica. Apoi se aplica pe corp sase pana la doisprezece electrozi, care sunt conectati la un aparat EKG si un calculator, ce monitorizeaza si inregistreaza activitatea electrica a cordului (electrozii s-ar putea sa fie reci atunci cand vor fi lipiti de piele;daca sunteti o persoana cu pilozitate excesiva zonele unde vor fi asezati electrozii vor fi rase).La bratul pacientului se va aplica o manseta pentru masurarea tensiunii arteriale  in timpul testarii. Mansonul de pe brat cu care vi se va lua tensiunea arteriala va fi umflat o data la cateva minute, putand sa dea o usoara senzatie de strangere la nivelul la care este aplicat.
Cel testat va trebui sa pedaleze pe o bicicleta asemanatoare cu cea obisnuita (trebuie sa mentineti o viteza constanta de pedalare), urmand un anumit protocol, care presupune cresterea in trepte a rezistentei la pedalat, fiecare treapta a cate 30 W avand durata de 3 minute. Obisnuit se utilizeaza 3 trepte sau atingerea unei frecvente cardiace maxime. La sfârşitul fiecărei trepte de efort se măsoară frecvenţa cardiacă,tensiunea arterial,se înregistrează un traseu ECG si concomitant se face achizitia imaginilor ecocardiografice. Imaginile vor arăta dacă exista parti ale  muschiului inimii care nu funcționează bine, semn că nu au suficient sange sau oxigen din cauza arterelor ingustate sau blocate.
In timpul exercitiului fizic s-ar putea sa va apara crampe musculare, sa va simtiti ametit, obosit, sa vi se usuce gura si sa transpirati. S-ar putea de asemenea sa simitit si o durere in piept, caz in care trebui sa alertati medicul.
Testul se oprește la inițiativa medicului cardiolog care asistă testul sau la dorința pacientului, la aparitia unor simptome sugestive (durere anginoasa, vertij, dispnee), la scaderea sau cresterea excesive a tensiunii arteriale sau frecventei cardiace, la aparitia tulburarilor de ritm cardiac, la aparitia unor modificari ECG sugestive pentru ischemie miocardica sau la atingerea frecventei cardiace tinta care, de cele mai multe ori, este frecventa maximala (egala cu 220 – varsta in ani). La mai putin de 85-90% din aceasta, in absenta altor criterii, testul de efort este neconcludent pentru depistarea ischemiei miocardice.

Dupa test:
– electrozii sunt indepartati si veti putea sa va intindeti si sa va odihniti;
– vi se va lua tensiunea arteriala la fiecare 5-10 minute;
– nu faceti baie sau dus fierbinte cel putin o ora dupa test, apa fierbimte va poate face sa ametiti sau sa lesinati.

 

Limitele ecocardiografiei de stress

Sunt determinate de limitele achizitiei electrocardiogramei in timpul efortului in cazul in care

 •  sunteti  sub tratament cronic cu digoxin;
 •  sunteti  purtator de stimulator cardiac sau prezentati diferite anomalii pe electrocardiograma de repaus: bloc major de ramura stanga, hipertrofie ventriculara stanga, sindroame de preexcitatie (tip Wolf-Parkinson-White) sau subdenivelare de segment ST mai mare de 1 mm.

si de cele determinate de achizitia imaginilor ecocardiografice in timpul efortului in cazul in care

 • exista anomalii locale ale toracelui ,
 • obezitate,
 • sani mari,
 • afectiuni pulmonare cronice ca emfizemul.

Este contraindicat sa efectuati  ecocardiografie de stress  daca sunteti diagnosticat cu:

 • infarct miocardic acut sau alte sindroame coronariene acute in primele 48 de ore;
 • ritmuri cardiace foarte lente sau foarte rapide precum si valori ale tensiunii arteriale necontrolate terapeutic;
 • embolie pulmonara acuta;
 • miocardita sau pericardita acute;
 • disectie acuta sau cronica de aorta;
 • stenoza aortica stransa;
 • insuficienta cardiaca decompensata, cu fenomene congestive prezente;
 • boli cardiace rare care se manifesta prin tulburari de ritm cardiac, in special ventriculare, care prezinta un risc crescut de moarte aritmica (displazia aritmogena de ventrcul drept, tahicardia ventriculara polimorfa catecolaminica);
 • dizabilitate fizica, senzoriala sau mentala, care impiedica fie o buna colaborare medic-pacient, fie efectuarea in conditii de siguranta a testului.

Evident, aceasta enumerare este exhaustiva nu exclusiva, iar aprecierea potentialelor contraindicatii se face individualizat pentru fiecare pacient in parte.

 

Ecocardiografia de stres poate avea o serie de complicatii cardiace sau non-cardiace care sunt legate de efectuarea efortului fizic (ecografia nu prezinta niciun risc, nu este invaziva, nu este dureroasa si poate fi repetata fara griji de cate ori este nevoie). Acestea sunt rar intalnite in practica curenta. Analiza unui numar foarte mare de teste, pe pacienti neselectionati, a aratat o mortalitate de 0,5 la 10.000 de teste efectuate. Complicatiile cardiace, intalnite cu o frecventa de 2,3-4,8‱, sunt reprezentate de:

 • hipotensiune arteriala
 • insuficienta cardiaca acuta
 • ritmuri cardiace rare (in special cand cauza este boala cardiaca ischemica)
 • tahiaritmii ventriculare
 • sindroame coronariene acute.

Oricare din aceste complicatii este o indicatie de oprire imediata a testului si de instituire a tratamentului adecvat, inclusiv defibrilare electrica sau alte manevre de resuscitare.
Au mai fost citate si hipotensiune sau lipotimii postefort, de regula, prin mecanism vagal.

Ca si complicatii non-cardiace sunt descrise durerile musculo-ligamentare sau articulare – de multe ori, cauza de oprire a testului la pacientii cu conditie fizica redusa- starea de oboseala, care, uneori, poate persista mai multe zile dupa test.